Houten vloer kopen, waar op letten?

Mike avatar

Mike op 17-06-2014

Bent u van plan om een nieuwe houten vloer aan te schaffen? In dit artikel bespreken we 8 handige tips waarmee u rekening kunt houden bij het kopen van een houten vloer.

Houten vloer kopen

Tips voor het kopen van een houten vloer

 • Janka; met de term Janka wordt uitgedrukt wat de hardheid van de houtsoort is. Wat hier precies mee wordt bedoeld is de kracht in kilogram die nodig is om een stalen gladde bol met een 11,824mm doorsnede halverwege in het hout te drukken. Probeer in te schatten hoe intensief de houten vloer gebruikt gaat worden en bepaald hierop de kwaliteit van de houtsoort.
 • CBW; het is aan te raden om een houten vloer altijd te kopen bij een gerenommeerde organisatie die aangesloten is bij de CBW (Centrale Branchevereniging Wonen). Op deze manier bent u er zeker van dat u altijd terug kunt vallen op de garantie van de houten vloer indien deze gebreken vertoont of er iets niet in orde zijn.
 • Ondervloer; het is erg belangrijk om bij een goede houten vloer ook een juiste ondervloer te leggen. Zorg ervoor dat de ondervloer droog, stabiel en vlak is. Als aan deze punten is voldaan kan een houten vloer over een bestaande vloer heen worden gelegd.
 • Isolerende onderlaag; het kan soms verstandig zijn om een isolerende onderlaag te plaatsen om zo bijvoorbeeld geluiden te dempen of vocht tegen te houden.
 • Ventilatie; het is raadzaam om te controleren of er genoeg ventilatie is onder de vloer. Op het moment dat op een begane grond een houten vloer wordt gelegd waarbij niet voldoende kan worden geventileerd, dan kan het hout na bepaalde tijd gaan rotten.
 • Extra hout; verstandig is om meer hout te kopen dan u in werkelijkheid gaat leggen. Het is namelijk zo dat tijdens het leggen van de vloer bepaalde delen onbruikbaar zullen worden (restafval). Daarnaast kunt u ook denken aan toekomstige reparaties. Het is in zo'n geval dan wel zo praktisch en mooi om het zelfde hout te kunnen gebruiken.
 • Onderhoud; het is belangrijk om als de vloer eenmaal ligt deze goed te onderhouden. Met regelmaat stofzuigen is belangrijk omdat u zo vuil en zand opzuigt die anders uw houten vloer zou kunnen beschadigen. Zorg er hierbij voor dat u de borstelstand op de zuigmond zet. Ook deurmatten kunnen al een behoorlijke hoeveelheid vuil opvangen. Daarnaast is het ook aan te raden om de vloer meermaals per jaar met speciaal  onderhoudsmiddel.
 • Beperkt budget; wanneer u budget beperkt is, kunt u ook eens nadenken over de alternatieven voor houten vloeren. Zoals bijvoorbeeld laminaat- of parketvloer. Deze zien er uit als een houten vloer maar zijn daarentegen aanzienlijk goedkoper.
 •  

  Bonus tip; offertes vergelijken

  Bij het aanschaffen van een houten vloer is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vloer leveranciers. Op deze manier kunt u eenvoudig vergelijken en kiezen voor de leverancier met de voor u beste prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk wat er bij de offerte precies is inbegrepen, zodat u laterna niet voor verassingen komt te staan.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!