Houten vloer oliën, hoe werkt het?

Mike avatar

Mike op 05-10-2015

Een houten vloer oliën is nodig om zo lang mogelijk optimaal te kunnen genieten van een houten vloer. De vloer blijft er, door hem te oliën, langer goed uitzien en is beter bestand tegen krassen en kleine beschadigingen. Het oliën van een houten vloer kunt u eenvoudig zelf doen. Volg ons stappenplan en u beschikt weer over een prachtige vloer die er voorlopig weer tegenaan kan!

Houten vloer oliën

Voorbereiden

U kunt natuurlijk niet zomaar beginnen met de houten vloer oliën. U zult eerst wat voorbereidingen moeten treffen om het gewenste resultaat te bereiken. Allereerst zult u de vloerdelen moeten bewerken met voegkit. Hierdoor blijft de kleur evenredig mooi. Vervolgens zult u de houten vloer moeten opschuren met schuurpapier. Zo wordt de vloer mooi glad en wordt het effect van het oliën beter zichtbaar. Na het schuren zult u de vloer natuurlijk stofvrij moeten maken, wat met de bezem of met de stofzuiger zo gebeurt is. Als allerlaatste moet u controleren of de vloer overal droog is, alvorens u start met het oliën van de houten vloer.

Extra tip: Huur een boenmachine om er voor te zorgen dat de olie optimaal in de houten vloer wordt gemasseerd!

De houten vloer oliën

De olie aanbrengen op de houten vloer kan op verschillende manieren. U kunt dit bijvoorbeeld doen met een katoenen doek of u kunt er voor kiezen om de olie aan te brengen middels een kwast. Begin altijd vanuit de hoeken te oliën en werk met drie planken tegelijk. De olie brengt u overigens in de lengte aan.

Zodra het gehele vloeroppervlak is voorzien van olie zal de olie nog een aantal minuten in moeten trekken in de houten vloer alvorens u over kunt gaan op het in-masseren van de olie.

Als de olie voldoende is ingetrokken is het tijd voor de gehuurde boenmachine. Met de boenmachine masseert u de olie in de houten vloer. Ga hier mee door tot de vloer volledig verzadigd is en er geen olie meer opgenomen wordt. De overtollige olie verwijderd u het makkelijkste met een (katoenen) doek.

Vervolgens zult u de vloer droog moeten wrijven. Hiervoor gebruikt u het beste het witte pad van de boenmachine. Wrijf hiermee de vloer volledig droog. Het is overigens geen probleem om over de vloer te lopen gedurende deze behandeling.

Extra tips

Het oliën van de houten vloer doet u het beste direct na het schuren. Hierdoor kan de olie namelijk optimaal geïmpregneerd worden. Het schuurpapier wat u het beste kunt gebruiken voor het schuren is afhankelijk van de houtsoort. De bouwmarkt of overige professionals kunnen advies geven over de ideale grofte voor uw vloer.

Het beste resultaat behaald u door de houten vloer, na het oliën, een tweetal dagen te laten rusten en deze niet te betreden. Na een dag of zes zou u de houten vloer kunnen behandelen met zeep. Op deze wijze kan er geen vuil in de vloer worden gelopen en houdt u de houten vloer mooi schoon.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!