Vloer kiezen: waar moet ik op letten?

Mike avatar

Mike op 25-02-2016

Vloeren kiezen. Zo makkelijk is dat nog niet met alle keuzes die je kunt maken vandaag de dag. Met dit artikel helpen we je een handje. We hebben alle soorten vloeren waar je uit kunt kiezen voor je op een rijtje gezet en geven tips & tricks waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste vloer. Lees snel verder!

Vloer kiezen

Vloeren kiezen

Van zacht tapijt tot strakke tegels en van gietvloeren tot prachtige houten vloeren. Voor ieders smaak en voor elk budget is wel een vloer te vinden. We zetten de belangrijkste vloeren met hun eigenschappen voor je op een rij.

Linoleum en vinyl vloeren

Zowel een linoleum vloer, als een vinyl vloer heeft voor- en nadelen. Beide vloeren zijn relatief goedkoop in aanschaf, zijn duurzaam en geluiddempend. Ideaal wanneer je rond-rennende kinderen hebt. Een groot nadeel van linoleum is dat deze vloer niet te verhuizen valt. De vloer wordt immers vastgelijmd. Bij een vloer van vinyl is het grote nadeel dat deze niet repareerbaar is in geval van (kleine) schade. Trends zijn natuurlijke tinten van bruin tot olijfgroen, afgewisseld met bijvoorbeeld paars en antraciet.

Gietvloeren

Gietvloeren hebben hun oorsprong in de industriële sector. Dit komt doordat ze goed te onderhouden, eenvoudig te reinigen, erg sterk, waterdicht en bijzonder duurzaam zijn. Een gietvloer is dan ook overal toepasbaar. Net als een linoleum vloer heeft een gietvloer als nadeel dat je deze niet mee kunt verhuizen. Daarnaast verschillen gietvloeren nog wel eens in kwaliteit en prijs. Als je voor een gietvloer kiest is het dan ook slim om meerdere offertes van vloerders te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Tegels

Een tegelvloer zien de meeste mensen voor zich in een badkamer of keuken, maar ook in een woonkamer misstaat een tegelvloer niet. Tegels zijn in alle soorten kleuren te verkrijgen en zijn eenvoudig te reinigen. Bovendien zijn ze ook nog eens dier- en kindproof. Een nadeel van een tegelvloer is dat deze net als gietvloeren en linoleum vloeren niet te verhuizen is.

Tapijt

Tapijt is verkrijgbaar als tapijttegels en als vaste vloerbedekking. Vooral de warme voeten 's winters en de geluiddempende werking zijn grote voordelen. Ook de diversiteit in de verschillende tapijten is een groot voordeel. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en afwerkingsvormen. Toch zijn er ook een aantal nadelen aan tapijt als vloer. Zo is tapijt niet erg duurzaam en zeer vlekgevoelig en als je gevoelig bent voor stof is een tapijten vloer een absolute no-go.

Laminaat

Qua laminaat heb je enorm veel keuze vandaag de dag. Bovendien is laminaat relatief goedkoop in aanschaf, eenvoudig zelf te leggen, makkelijk te reinigen, verhuisbaar en overal toepasbaar. Nadeel van laminaat is de gehorigheid. Vooral in appartementen kan dit voor overlast zorgen bij de buren.

Houten vloeren

Een houten vloer is één van de duurzaamste vloeren die je kunt kiezen. Hout gaat een leven lang mee. Daar zit ook direct een nadeel: eenmaal een afwerking gekozen kun je niet meer terug. De vloer schilderen is een optie om toch net even een andere look te creëren, maar de afwerking blijft hetzelfde. Daarnaast zijn houten vloeren niet waterbestendig, gehorig en kunnen ze door invloed van zonlicht verkleuren. Daar staat tegenover dat een houten vloer bijzonder duurzaam is, te repareren valt bij kleine beschadigingen en verhuisbaar is. Met de enorme keuze in houten vloeren is er altijd wel een vloer te vinden die past bij je wensen en voorkeuren.

Vloer kiezen en (laten) leggen

Welke vloer het beste bij jouw situatie past is afhankelijk van je smaak, de rest van je interieur en natuurlijk het budget. Als je besluit de vloer te laten leggen door een vakman valt er qua budget nog wel wat winst te behalen.

Vloerders hanteren onderling namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Door meerdere professionals met elkaar te vergelijken krijg je een duidelijk beeld van de voordeligste vakman. De besparing die je met zo'n vergelijking maakt kan al gauw oplopen tot wel 40% van de totale installatiekosten. Vergelijk daarom altijd meerdere vloerders als je besluit de vloer te laten leggen door een specialist!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!