Vloerbedekking op vloerverwarming?

Mike avatar

Mike op 04-02-2016

Om optimaal te kunnen profiteren van je vloerverwarming zul je zeker ook voldoende aandacht moeten besteden aan de vloerbedekking. Niet alles soorten vloerbedekking verspreiden de warmte vanuit de vloerverwarming even goed en natuurlijk moet de vloerbedekking bestand zijn tegen de temperaturen van de vloerverwarming. Welke vloerbedekking wél geschikt is voor gebruik bij vloerverwarming en welke niet ontdek je in onderstaand artikel. Lees snel verder!

Vloerbedekking en vloerverwarming

Tegels, steen en beton zijn ideaal voor vloerverwarming

Natuursteen, marmer en andere soorten tegels, steen of beton zijn prefect te combineren met vloerverwarming. Deze vloerbedekkingen zijn niet alleen prima bestand tegen de temperaturen die vrijkomen uit de vloerverwarming, maar verdelen de warmte ook nog eens gelijkmatig. Ideaal dus om als vloerbedekking te gebruiken bij vloerverwarming!

Tapijt kan, maar pas op!

Vloerverwarming en tapijt combineren is mogelijk, maar je zult wel op een aantal zaken moeten letten wil je efficiënt gebruik maken van de vloerverwarming. Kies altijd voor een dun, antistatisch tapijt met een goedkeuringslabel voor toepassing bij vloerverwarming zodat je zeker bent dat er geen warmte verloren gaat en je niet te maken krijgt met 'haaruitval' van het tapijt. Dik tapijt met schuimrug is af te raden. Deze tapijtsoort isoleert erg goed, wat ten koste gaat van de warmteverspreiding. Daarnaast heb je kans dat (na verloop van tijd) er slechts poeder over blijft van dit (relatief) dure tapijt.

PVC-, kurk,- of linoleumvloeren met vloerverwarming?

Ja, maar ook weer goed opletten. Controleer altijd goed of de vloer compatibel is met de vloerverwarming en of de vloerbedekking het nodige certificaat draagt. Daarnaast moet de vloerbedekking antistatisch zijn en mag deze niet te dik zijn om de warmte goed door te kunnen laten. Gebruik tevens plastic folie tussen de ondergrond en de vloerbedekking om eventuele problemen rondom vocht te voorkomen.

Vloerverwarming en parket, is dat mogelijk?

Parket en vloerverwarming zijn prima te combineren, maar ook met deze vloerbedekking is het wel weer even opletten. Zo mag het parket niet te dik zijn om de warmte goed door te kunnen laten en zijn niet alle houtsoorten geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Hout is immers een 'levend materiaal' en krimpt en zet uit bij temperatuurschommelingen. Voorkom dat je te maken krijgt met breuken en/of scheuren in het parket door een houtsoort te kiezen welke niet al te hevig reageert op temperatuurwisselingen. Essen, beuken en esdoorns vallen bijvoorbeeld al af doordat deze te sterk reageren op vocht en warmte. Laat je informeren door een specialist om te ontdekken welke houtsoorten wél geschikt zijn om te gebruiken bij jouw type vloerverwarming.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!