Vloerverwarming, 10 veelgestelde vragen

Mike avatar

Mike op 16-03-2015

Vloerverwarming is de kinderschoenen al een tijdje ontgroeid, maar toch moeten installateurs nog elke dag de indianenverhalen de wereld uit helpen. Het systeem is erg toekomstgericht door de energiezuinigheid en plaatsbesparende comfortwarmte. Wij sommen voor u de 10 meest voorkomende vragen op.

vloerverwarming

1. Krijgt men van vloerverwarming dikke voeten?

In de beginjaren kwam dit nog wel eens voor, meestal bij elektrische vloerverwarming, die moeilijk te regelen was, maar ook bij de hydraulische vloerverwarmingsinstallaties, waarbij de watertemperatuur te hoog ingesteld werd. Contacttemperaturen liepen op tot wel 35°C. Nu zijn de maximale temperaturen maximaal 29°C bij tegels en 27°C bij parket. Alleen in de randzones kunnen temperaturen oplopen tot 33°C. Vloerverwarming is bovendien gezonder doordat er geen stof verplaatst wordt, dit is wel het geval bij circulatiewarmte van radiatoren. Vooral voor allergielijders is vloerverwarming dus een aanwinst.

2. Is vloerverwarming geschikt bij parket

Vandaag de dag is het mogelijk vloerverwarming onder bijna alle vloerbedekkingen te plaatsen, van tegels, kurk, gietvloeren tot tapijt en parket. Bij parket is er wel een maximum temperatuur van 27°C om uitdroging van het hout tegen te gaan. Belangrijk is de juiste luchtvochtigheid. Grote tapijten zijn mogelijk, wel moet u dan opletten dat het tapijt is aangeduid met een symbool van vloerverwarming. Kleine tapijten zijn sowieso geen probleem.

3. Wordt het wel warm genoeg met vloerverwarming?

Veel mensen denken vaak dat het niet echt warm wordt in de ruimte omdat vloerverwarming een lagetemperatuuroplossing is. Het vermogen dat nodig is voor de warmteverliesberekening is bij vloerverwarming en normale radiatoren hetzelfde, het verschil zit hem in de warmteafgifte en deze is afhankelijk van het verwarmingselement. Vloerverwarming is stralingswarmte, oftewel comfortwarmte, en verwarmt een gehele ruimteoppervlakte tot op ‘menshoogte’, dit kan ook bij lagere temperaturen. Een radiator heeft hogere temperaturen nodig omdat hij de gehele ruimte moet verwarmen via luchtcirculatie, oftewel convectiewarmte.

4. Hoeveel plaats verlies ik door de vloeropbouw in de hoogte?

Bij traditionele vloerverwarming wordt gesproken van een vloerafwerking met een chape van minimaal 6 cm. De overige hoogte kan opgevuld worden met isolatie. Lagere vloeropbouw is ook mogelijk, het is zelfs mogelijk om de vloerverwarming te plaatsen boven op de bestaande vloerbedekking.

5. Hoe kan ik de temperatuur in verschillende ruimtes regelen?

Met meerdere kringen kunnen individuele ruimtes afzonderlijk verwarmd worden. Het grote voordeel is dat u amper zelf iets hoeft te regelen. Door de trage opwarming is het af te raden de installatie volledig af te zetten. Met een voorgeprogrammeerde instelling kan een nachtverlaging ingesteld worden, net als bijvoorbeeld tijdens uw vakantie. Dit is energiezuiniger dan de installatie uit te schakelen en daarna volledig opnieuw op te warmen.

6. Kan een vloerverwarming worden aangesloten op een bestaande radiatorinstallatie?

Ja, dit is mogelijk. Er moet dan wel een verdeelregelstation worden toegepast waarbij een verlaagde temperatuur wordt toegepast. Vloerverwarming kan dus ook perfect geïnstalleerd worden in een individueel appartement. Een loskoppeling van hogetemperatuursystemen en oppervlakteverwarming is mogelijk via een verdeelstation.

7. Kan ik best radiatoren op de bovenverdieping behouden of om extra bij te verwarmen?

Nee. Vroeger werd het huis op maximale keteltemperatuur verwarmd en was het nuttig om de verwarming uit te schakelen in ruimtes die niet gebruikt werden. Vloerverwarming kunt u het beste geheel laten draaien, zo ontstaat overal dezelfde comfortwarmte. Voor ruimtes waar u de voorkeur aan geeft om extra te verwarmen kunt u kiezen voor wandverwarming op onbenutte plaatsen zoals douche- en badwanden, zo verliest u ook geen ruimte door een radiator.

Onderhoud

Onderhoud is niet nodig, tenzij bij een periode van langdurige stilstand, waarbij de vloerverwarming is uitgeschakeld. Dan is het aan te raden om de installatie door te laten spoelen door een professionele installateur om algenvorming tegen te gaan.

Een lek

Dankzij de lage temperaturen en lage watersnelheid, is bij een normaal gebruik van de installatie een lek niet waarschijnlijk. Er moet dan echt extern toegebrachte schade aan de buis zijn. Mocht er toch een doorboring of beschadiging aan een buis voorkomen, dan kan met een perskoppeling de buis hersteld worden.

Mag vloerverwarming geplaatst worden onder keukenkasten?

Op plaatsen waar u er zeker van bent dat er altijd kasten zullen staan, is het onnodig vloerverwarming aan te leggen. Onder een kookeiland is het echter wel aan te raden om vloerverwarming te plaatsen, bij een latere herinrichting is dan overal verwarming aanwezig. Daarnaast is de kans dat voedsel in de keukenkasten door de warmte worden aangetast erg klein, vloerverwarming werkt namelijk op lage temperaturen. Het is enkel aan te raden om onder de koelkast een isolatieplaat te plaatsen.

10. Kan ik bij wandverwarming nog kasten of schilderijen tegen de wand plaatsen?

Jazeker. Meestal worden open kasten en kleinere rekken gebruikt waardoor de warmte makkelijk kan circuleren. Met thermofolie kunt u echter eenvoudig vaststellen waar de leidingen zich bevinden zodat u niks raakt met het boren en u gemakkelijk een schilderij kunt ophangen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!